De kracht van positiviteit

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je als je jouw sterkste kanten optimaal inzet, je voor plezier, betrokkenheid, zingeving en succes zorgt.

Fredrike Bannink heeft een prachtig boek geschreven over positieve psychologie[1]. Ze besteedt onder meer aandacht aan hoe je een plezierig leven bereikt, positieve relaties bouwt en onderhoud, een zinvol leven leidt, persoonlijke groei realiseert en iets in je leven bereikt.

De missie van de positieve psychologie, een snelgroeiende stroming, is om wat goed is te versterken. Dit zorgt voor een betere balans tussen enerzijds de aandacht voor wat er mis is (jouw zwakten en beperkingen) en anderzijds wat er goed gaat (jouw sterke kanten en mogelijkheden).

Als je even de tijd neemt om de positieve knop aan te zetten en te kijken naar de positieve dingen om je heen, geef je al een eerste impuls aan jouw welbevinden. Stel jezelf de volgende vragen: ‘Wat gaat er goed in mijn leven? Wat kan ik zien als een cadeautje waar ik blij mee ben? Waarvoor ben ik dankbaar? Hoe helpt dit mij of hoe helpt dit anderen?’ Geniet even van het goede gevoel dat je hierdoor krijgt.

Het mooie aan sterke kanten is dat ze ontdekt, geoefend en verder ontwikkeld kunnen worden. Iedereen beschikt over sterke kanten, hoewel ze per persoon verschillen. Als je jouw sterke kanten ontdekt, verder ontwikkelt en meer ruimte geeft in jouw leven, kun je beter omgaan met de uitdagingen die jouw leven en werk aan je stelt.

Wil je inzicht in jouw sterke kanten? Vul dan de vragenlijst in via de website www.viacharacter.org.

[1] Positieve psychologie – De toepassingen. Fredrike Bannink. Boom, 2016. ISBN  978 90 895 3920 5